"...ma jobb akarok lenni, mint tegnap voltam."

Élj optimistán!

"A beszéd maga a civilizáció... A szó, még az ellentmondó is, összekapcsolja az embereket... A szótlanság elszigetel."

2020. június 15. 23:44 - RiaRia

Talán nekem szánták ezt az idézetet, mert sokszor voltam úgy eddigi életem során, hogy szinte egy kukkot sem tudtam szólni, mert annyira bennem volt a feszültség. A stressz sokszor nem engedte, hogy két szót szóljak bárkihez, aki a közelemben volt. Így első kézből tudom mondani, hogy igenis a szótlanság elszigetel. A környezetem persze mit sem sejtett az egészből, nem mindenki tudta, hogy néha a betegségem bénít meg és nem enged kibontakozni. Aki tud bánni a szavakkal, az tud kapcsolatokat is létesíteni, vannak barátai, ismerősei, közel engedi magához az embereket. Aki szótlanabb, őneki már nehezebb dolga van, mert ugyan, ki lát a másik ember lelkébe, ki tudja, hogy ki mikor mire gondol? Nagy összetartó kapocs a beszéd, a jóízű beszélgetés.

Életünkben nem boldogulhatunk szavak, mondatok, kifejezések nélkül. Meg kell találni az összhangot a társunkkal, és tulajdonképpen minden emberrel, mert sohasem tudhatjuk, hogy milyen vizekre tévedünk, és mikor lesz szükségünk arra, hogy jól kifejezhessük mit is szeretnénk. Ha valaki alig-alig szól valamit társaságban, szinte kiközösítik, vagy egy kicsit le is nézik. Pedig nem születünk egyformának. Vannak, akik jól tudnak beszélni, és vannak, akik nehezebben barátkoznak, nehezebben fejezik ki az érzelmeiket. De a jóízű beszéd is tanulható, és gyakorolható. Ha van módunk rá, keressünk meg minden alkalmat arra, hogy szóba elegyedhessünk a minket körülvevő szerető családtagjainkkal, a barátainkkal, és keressük a további lehetőségeket a beszélgetésre.

Tanulság: - Nem szaporítani kell a szót, mert az is lehet sértő a másik emberre nézve, hanem olyan stílust kell tudni elsajátítani a magunk számára, hogy érdekesnek, izgalmasnak, jókedvűnek lássanak minket a többiek. Ha tudunk mindig egy kis mosolyt csalni az arcunkra beszélgetés közben, és érdeklődve keressük a társunk figyelmét, nemsokára sok-sok ember vesz majd körül minket, hiszen mindenki szereti, ha jól szórakozik. Keresni fogják majd a társaságunkat, csak velünk szeretnének beszélgetni, mert velünk olyan könnyed minden, velünk minden olyan közérthető. És ez így jó! :)

 

 

komment
süti beállítások módosítása